top of page

Τία Πατρίκιος: η Ελληνίδα κωπηλάτισσα διασχίζει τον Ειρηνικό για την ψυχική υγεία

4,500 χιλιόμετρα κωπηλασίας, συνολικής διάρκειας 40 ημερών αποφάσισε να κάνει η Τία Πατρίκιος, η Ελληνίδα κωπηλάτισσα, η οποία αποφάσισε να διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό για καλό σκοπό.

Theresa Patricios, 46 ετών. Επάγγελμα: Head of Investments at Convex Insurance Πόλη: Ζυρίχη
Theresa Patricios, 46 ετών. Επάγγελμα: Head of Investments at Convex Insurance Πόλη: Ζυρίχη

Με ρίζες από την Ιθάκη, ως ένας θηλυκός Οδυσσέας, η Τία κωπηλατεί από την Καλιφόρνια έως την Χαβάη, σε μία από τις πιο δύσκολες κωπηλατικές διαδρομές στον κόσμο μαζί με 3 ακόμη άνδρες συναθλητές. Το Pacific Discovery είναι μια ομάδα απλών ανθρώπων (όπως αναγράφουν οι ίδιοι στο profile τους) –μερικοί από τους οποίους δεν έχουν κωπηλατήσει ποτέ πριν– και που ενώθηκαν για να ζήσουν αυτή την εμπειρία ζωής.



Ψάχνοντας ακόμη πιο πολύ είδα ότι η Τία, εκτός από λάτρης της extreme κωπηλατικής, εργάζεται ως

Επικεφαλής Επενδύσεων σε ελβετική εταιρεία, ενώ στο παρελθόν είχε λάβει υποτροφίες. Το πιο

εντυπωσιακό για εμένα όμως ήταν η εθελοντική της δραστηριότητα και ευαισθητοποίηση, καθώς το

εγχείρημα αυτό καλεί να στηρίξουμε όλοι μαζί ανθρώπους με πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα.

H ίδια μας μιλάει για την επικείμενη περιπέτεια, τις προκλήσεις αλλά και τί την ενέπνευσε να κάνει

αυτό το παράτολμο ταξίδι.


Ιθάκη, Νότια Αφρική, Thalwill. Ακούγεται ενδιαφέρουσα διαδρομή ζωής. Αρχικά πώς

αποφάσισες να εγκατασταθείς στην Ελβετία;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής. Παρόλο που η μητρική μου γλώσσα είναι η αγγλική και μεγάλωσα στη Νότια Αφρική, ήμουν επίσης στενά συνδεδεμένη με τις ρίζες μου και την ελληνική μου κληρονομιά. Μετά τις σπουδές μου στην αναλογιστική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand, ξεκίνησα την καριέρα μου στην Swiss Re στο Johnnesburg, ως αναλυτής αναλογιστικής. Ήταν μέσω της Swiss Re που είχα την ευκαιρία να ζήσω την εξαιρετική ποιότητα ζωής που πρόσφερε η Ζυρίχη και μετά από 7 χρόνια, αποφάσισα να μετακομίσω εκεί και από τότε απολαμβάνω πλήρως τη ζωή μου εκεί.


Ο εργοδότης μου προώθησε αυτό που ονομάζεται «Dream Pitch», όπου όλοι οι υπάλληλοι μπορούν να προτείνουν ένα όνειρο και ο νικητής υποστηρίζεται με χρόνο ή οικονομικά. Η νίκη μου στο Dream Pitch το 2020 αποτέλεσε εφαλτήριο αυτού του ταξιδιού.

2,800 μίλια και 40 ημέρες ακατάπαυστης κωπηλασίας από την Καλιφόρνια προς την Χαβάη.

Πώς πήρες την απόφαση για ένα τέτοιο εγχείρημα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα για την ύπαρξη της ωκεανικής κωπηλασίας μέχρι που ο καλός μου φίλος, Κάμερον, που είμαστε στην ίδια ομάδα μαζί, ανέλαβε και ολοκλήρωσε με επιτυχία τον διάπλου του Ατλαντικού το 2018 με την ωκεανική κωπηλασία. Από τότε, ήταν στη λίστα με τα πράγματα που θέλω να κάνω. Στη συνέχεια, το 2020, ο εργοδότης μου Convex προώθησε αυτό που ονομάζεται «Dream Pitch», όπου όλοι οι υπάλληλοι μπορούν να προτείνουν ένα όνειρο και ο νικητής υποστηρίζεται με χρόνο ή οικονομικά. Η νίκη μου στο Dream Pitch το 2020 αποτέλεσε εφαλτήριο αυτού του ταξιδιού. Τον ίδιο καιρό, ο Κάμερον αποφάσισε να φτιάξει μια ομάδα για να διασχίσουμε τον Ειρηνικό και ενώσαμε τις δυνάμεις μας.


Πώς γνωριστήκατε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας; Που και πώς κάνατε προετοιμασία;

Ο Κάμερον ηγήθηκε του έργου. Ήταν καραντίνα τότε και διαφημίστηκαν οι δύο ανοιχτές θέσεις μέσω του LinkedIn. Προέκυψε αρκετό ενδιαφέρον. Φιλτράρισε τους συμμετέχοντες και έκανε συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου, όπου ο Stuart και ο Celo έγιναν μέλη της ομάδας. Προετοιμαζόμαστε σκληρά για αυτό το ταξίδι και την εκκίνησή του εδώ και σχεδόν 2 χρόνια. Η φυσική εκπαίδευση ξεκίνησε σοβαρά πριν από 7 μήνες και έχουμε κάνει πολλή προπόνηση στη μηχανή ERG και στη λίμνη της Ζυρίχης, όπου είχαμε το σκάφος μας, Iron Ore, το καλοκαίρι.


Ο σκοπός του ταξιδιού είναι να ενισχύσει το έργο του MIND ώστε να υπάρχει υποστήριξη σε

κάθε άνθρωπο, του οποίου η ψυχική υγεία κλονίζεται. Τι προετοιμασία κάνατε σε ψυχολογικό

επίπεδο ώστε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις;

Ήμασταν πολύ τυχεροί που είχαμε την υποστήριξη τεσσάρων επιπλέον ανθρώπων ως πλήρωμα ξηράς πληρώματος ξηράς, μία εκ των οποίων ήταν η life coach μας. Η δυναμική και η συνοχή της ομάδας ήταν ο βασικός μας στόχος και έχουμε κάνει πολλές ασκήσεις ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος (team building), έχουμε περάσει χρόνο μαζί και έχουμε τακτικά check-in. Έχουμε επίσης δουλέψει σε διάφορες τεχνικές οπτικοποίησης και επιβεβαίωσης για να μας βοηθήσουν όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα και σε δύσκολες ή σκληρές καταστάσεις.


Με ποιο κριτήριο επιλέξατε να στηρίξετε τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικά

νοσήματα;

Αποφασίσαμε να επιλέξουμε το MIND λόγω της ισχυρής σχέσης που έχει με την ψυχική αντοχή, η οποία θα είναι απαραίτητη για εμάς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Ήμασταν επίσης κοντά στην επιλογή μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στην προστασία των ωκεανών και της θάλασσας, αλλά στο τέλος επιλέξαμε το MIND. Ο COVID και ο αντίκτυπος που είχαν τα lockdown στους ανθρώπους έπαιξαν επίσης ρόλο.


Θα υπάρχει κοντά σας κάποιο σκάφος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (κακοκαιρία, ψηλά

κύματα);

Ναι, θα κυκλοφορεί κοντά μια θαλαμηγός σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι το σκάφος κωπηλασίας. Ωστόσο, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να βασιστούμε στην κρίση μας και να καλέσουμε σε βοήθεια (mayday) μέσω δορυφορικού τηλεφώνου ή VHF.


Η κωπηλασία, για μένα, είναι η περιπέτεια και η απόκτηση εμπειριών κατά την διάρκεια της διαδρομής. Πιστεύω πολύ στη διαφορετικότητα, με κάθε άτομο να έχει ένα μοναδικό ρόλο να παίξει σε μια υγιή και επιτυχημένη ομάδα.

Πρόσφατα η τριαθλήτρια Emma Pallant – Browne ‘’έριξε’’ το ταμπού της περιόδου

απαντώντας δημόσια σε επικριτικό σχόλιο που αφορούσε το φύλο της. Τί μήνυμα θα ήθελες

να περάσεις σε γυναίκες αθλήτριες, οι οποίες θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά

σου; Πώς συνδυάζεται η γυναικεία φύση με ένα τέτοιο εγχείρημα;

Ενώ η σωματική δύναμη και η αντοχή είναι το κλειδί για έναν τέτοιο αγώνα, με τους άνδρες γενικά να έχουν το πάνω χέρι από την πλευρά της δύναμης, το κλειδί για μια επιτυχημένη κωπηλατική είναι να υπάρχει ισχυρό μυαλό και ανθεκτικό πνεύμα, στο οποίο οι γυναίκες είναι απολύτως στο ίδιο επίπεδο με τους άνδρες. Το σκάφος μπορεί να πηγαίνει πιο γρήγορα με 4 άντρες λόγω της μεγαλύτερης ισχύος αλλά ένα χαρούμενο σκάφος, που έχει εξαιρετικά δυναμική ομάδα, ακμαίο ηθικό και θετική ψυχολογική κατάσταση θα ήταν, κατά την γνώμη μου ο νικητής. Η κωπηλασία, για μένα, είναι η περιπέτεια και η απόκτηση εμπειριών κατά την διάρκεια της διαδρομής. Πιστεύω πολύ στη διαφορετικότητα, με κάθε άτομο να έχει ένα μοναδικό ρόλο να παίξει σε μια υγιή και επιτυχημένη ομάδα. Για αυτόν τον λόγο, είμαι βεβαία ότι, ως Pacific Discovery, θα μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε και να απολαύσουμε αυτήν την κοινή εμπειρία.


Τί μήνυμα θέλεις να περάσεις μέσα από αυτό το επίτευγμα;

Τα πάντα είναι δυνατά, αρκεί να θέσεις ένα στόχο στο μυαλό σου.


Το ταξίδι ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ

https://cf.yb.tl/okjihuygtf

Μπορείτε να στείλετε μήνυμα εμψύχωσης στον λογαριασμό τους στο instagram

https://www.instagram.com/pacificdiscovery2023/?fbclid=IwAR3-

dCiKg3w2mO6PlGEGbydJiqlR2Rl_iDCGce0rPkLnVvCNvnZY2hZak3c

Και τέλος να στηρίξετε έναν καλό σκοπό εδώ https://pacific-discovery.com/cause

(ναι, σε εσένα το λέω που μας διαβάζεις τώρα, άσε λίγο τα ιντερνετικά ψώνια και κάνε μια καλοσύνη!)

katerina_pournaropoulou_2_edited.jpg

Hi, thanks for stopping by!

 

Καλώς ήρθατε στο blog mylifeinswitzerland.com!

Να προσφέρω φοντανάκι;

 

Είμαι η Κατερίνα, ένα πρόσωπο με πολλούς ρόλους: μαμά, σύζυγος και επαγγελματίας.

Μετά από μία δεκαετία στον χώρο της επικοινωνίας, του marketing, της διοργάνωσης business events και στρατηγικών CSR ( Citizenship - Corporate Social Responsiblity) - ΕΚΕ (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) στην Ελλάδα, πλεόν απολαμβάνω τη ζωή ως full time mom και freelancing επικοινωνιολόγος στην Ελβετία!

Αγαπώ το γράψιμο, το διάβασμα και τα ταξίδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε το blog ''my life in Switzerland'' καθώς είναι ένα εγχείρημα να απαντήσω στο πολύ συχνό ερώτημα, ''Ωραία δεν είναι η ζωή στην Ελβετία Κατερίνα;''

 

Ευχαριστώ που διαβάζετε το ''my life in Switzerland''! 

Περιμένω τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας για διάλογο και έμπνευση για νέες αναρτήσεις!

bottom of page