top of page

Adelina Stefan: Φτιάξε έξυπνα το CV σου πάνω στα ελβετικά πρότυπα!

Ποιος μπορεί να με βοηθήσει με την σύνταξη βιογραφικού πάνω στα ελβετικά πρότυπα;

Η απάντηση σε αυτήν την απορία, την οποία εξέφρασε διαδικτυακά μια μαμά που αποφάσισε να ψάξει για δουλειά στην Ελβετία, ήταν σχετικά ομόφωνη: Ρώτα την Adelina, η Adelina θα σε βοηθήσει, εκείνη είναι ο άνθρωπός σου.




Έχοντας πάρει ήδη συνέντευξη από την Σταυρούλα Μαρία Σαλούρου, σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει μια γυναίκα ελεύθερη επαγγελματίας στην Ελβετία, το επόμενο βήμα ήταν να εξετάσω και το καθεστώς της ανεύρεσης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην χώρα. Είναι άλλωστε ένα θέμα που με απασχολεί, καθώς η μητρότητα μου δίνει την χαρά αλλά και τον χρόνο για εσωτερική ανασκόπηση, ώστε να αποφασίσω το επόμενο επαγγελματικό βήμα μου, όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Έτσι λοιπόν προσέγγισα την Adelina Stefan, Coach & Founder at Advanced Talent, η οποία μοιράστηκε μαζί μου μυστικά από την εμπειρία της ως σύμβουλος καριέρας και Διαπολιτισμική εκπαιδεύτρια.


Πώς αποφάσισες να αλλάξεις χώρα;

Αποφάσισα το αλλάξω χώρα στις 2015 όταν ήρθα στην Ζυρίχη καθώς ο σύζυγός μου, ο οποίος είναι από την Ρουμανία, αλλά έζησε σχεδόν όλη την ζωή του στην Αθήνα, ήρθε για να εργαστεί έναν χρόνο πριν τον ακολουθήσω εγώ. Η μετακόμιση από την Αθήνα ήταν σχεδόν εύκολη καθώς ήμουν μόνη μου χωρίς παιδιά κα είχα σκοπό να κάνω μια αλλαγή επαγγελματικά στο coaching και consulting, να αξιοποιήσω τις σπουδές μου και την εμπειρία που απέκτησα στην εργασία μου με διάφορες κουλτούρες. Στην Ελλάδα εργαζόμουν στον κλάδο του τουρισμού και διαχείρισης επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα σπούδασα ένα μεταπτυχιακό ΜΒΑ, το οποίο κέρδισα με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Πλίμουθ. Είχα την υποστήριξή του διευθυντή του προγράμματος, ο οποίος συμφώνησε και μου επέτρεψε να συνεχίσω και να ολοκληρώσω το ΜΒΑ εξ’ αποστάσεως ενώ ήμουν στη Ζυρίχη.


Πώς προετοιμάστηκες για να έρθεις Ελβετία;

Είχα αρκετές γνώσεις για την ελβετική κουλτούρα λόγω της εργασίας μου σε διαφορετικές κουλτούρες στον τουρισμό, στο πανεπιστήμιο, και σαν Διαπολιτισμική εκπαιδεύτρια (Freelance Intercultural Trainer) και κάπως έτσι, ξεκίνησα το intercultural career coaching, ενώ εξακολουθούσα να εργάζομαι σε διάφορα projects με διάφορες πολυεθνικές εταιρίες με έδρα στην Ελβετία. Τα Γερμανικά μου πριν μετακομίσω στην Ελβετία ήταν Α2, αλλά με αυτοδιδασκαλία λόγω των σπουδών μου στη γλωσσολογία, πέρασα στο επίπεδο Β1 και συνέχισα τα μαθήματα στην Ελβετία μέχρι και το Β2.


Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;

Οι φίλοι και η ζεστασιά του κόσμου. Η θάλασσα για το καλοκαίρι.


Τι σου αρέσει πιο πολύ εδώ;

Μου αρέσει η καλή οργάνωση, o σεβασμός των Ελβετών για την φύση, το hiking, τα παιδιά που γίνονται υπεύθυνα από μικρά, που πηγαίνουν στο σχολείο μόνα τους, το ασφαλές περιβάλλον, η δημόσια συγκοινωνία και τα διάφορα μέρη που είναι εύκολα προσβάσιμα. Μας αρέσει πολύ να πάμε μονοήμερα το Σαββατοκύριακο. Μου αρέσει πολύ η ποδηλασία και η βόλτα με το ποδήλατο (η καθημερινή μου συνήθεια όταν κάνω ένα μικρό διάλλειμα). Επίσης, στην Ελλάδα ήμουν μέλος σε ομάδες ποδηλασίας, κάτι που μου έλλειπε στην αρχή.


Πιστεύω ότι η αρχή είναι δύσκολη χωρίς ένα σύστημα υποστήριξης, και αυτό με έκανε να να υποστηρίξω άλλους ομογενείς, συζύγους, μητέρες σε μετάβαση και οικογένειες που μετακομίζουν στην Ελβετία και θέλουν να επιτύχουν επαγγελματικά και να βελτιώσουν την προσωπική τους ζωή.

Δυσκολεύτηκες με την γλώσσα/τον διαφορετικό τρόπο ζωής;

Είμαι άτομο που προσαρμόζεται εύκολα και μου αρέσει να προγραμματίζω τα πράγματα.

Αυτό έκανε τα πράγματα πιο εύκολα για μένα. Δυσκολεύτηκα χωρίς οικογένεια και φίλους στην αρχή, δυσκολεύτηκα να καταλάβω πώς λειτουργούν όλα εδώ και πως να βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν οι ομάδες υποστήριξης.

Είχα ευτυχώς μερικούς Ελβετούς φίλους που γνώρισα στην Ελλάδα μέσω της δουλειάς μου, οι οποίοι με βοήθησαν στην αρχή. Επίσης, όταν ήρθα στην Ελβετία, ήμουν τυχερή που γνώρισα την καθηγήτριά μου στα μαθήματα Γερμανικών, η οποία μιλούσε και Ελληνικά. Συμμετείχα σε αρκετά networking events, τα οποία με βοήθησαν να αναπτύξω τη δικτύωσή μου και να ξεκινήσω την επιχείρησή μου εδώ στο Coaching και Training. Με την γλώσσα δεν δυσκολεύθηκα τόσο πολύ, καθώς παρακολούθησα μαθήματα και έφτασα γρήγορα στο επίπεδο Β2. Δυστυχώς είμαι ακόμα στο Β2+ επειδή εργάζομαι κυρίως στα Αγγλικά σαν Expat Career Coach.

Είμαι γενικά ένα πολύ θετικό άτομο, πράγμα που το ακούω συχνά από τους πελάτες μου. Πιστεύω ότι η αρχή είναι δύσκολη χωρίς ένα σύστημα υποστήριξης, και αυτό με έκανε να να υποστηρίξω άλλους ομογενείς, συζύγους, μητέρες σε μετάβαση και οικογένειες που μετακομίζουν στην Ελβετία και θέλουν να επιτύχουν επαγγελματικά και να βελτιώσουν την προσωπική τους ζωή.


Πώς θα περιέγραφες την επαγγελματική σου ζωή;

Θεωρώ ότι στην Ελβετία η επαγγελματική μου ζωή είναι καλύτερη καθώς ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ και χρησιμοποιώ την εκπαίδευση και εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Σαν Coach, πιστεύω στη συνεχή προσωπική ανάπτυξη και αυτό είναι κάτι που μου επιτρέπει να αναπτύξω περαιτέρω τις δεξιότητές μου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μου.

Πάντως, όταν έγινα μαμά, οι προτεραιότητες μου άλλαξαν, στην αρχή νόμιζα ότι έχασα την προσωπική μου ταυτότητα και χρειάστηκε πολύς προγραμματισμός για να είμαι σε θέση να κάνω αυτά που πραγματικά έχουν σημασία.

Από την μία, χρειαζόμουν περισσότερη ευελιξία και περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την κόρη μου, από την άλλη ήθελα να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ μέσω coaching και να ενθαρρύνω τους ανθρώπους με τους οποίο δουλεύω να κάνουν αυτό που αγαπούν, να αποκτήσουν και να διατηρούν το ‘’work-life balance”, ή καλύτερα ‘’work life integration”. Επέλεξα να επικεντρωθώ στην καθοδήγηση καριέρας ομογενών γιατί όπως και σε άλλες κουλτούρες, και ειδικά στην Ελβετία, χωρίς την κατανόηση της κουλτούρας, θα δυσκολευτεί κανείς να καταλάβει την νοοτροπία των ανθρωπών και το σύστημα, με το αποτέλεσμα να δυσκολευτούν να ενταχτούν ομαλά στην χώρα και στην καθημερινότητα και να βρουν το αίσθημα του ανήκειν.


Υπάρχουν αρκετές διαφορές στην σύνταξη του βιογραφικού και και του cover letter στην Ελλάδα και την Ελβετία. Στην Ελβετία, εκτός από την τυπική ελβετική δομή και τα πρότυπα, η εστίαση δεν είναι μόνο στα καθήκοντα και τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά κυρίως στα βασικά επιτεύγματα σε κάθε εμπειρία και στην αξία που προσθέτει ένας υποψήφιος σε έναν συγκεκριμένο ρόλο που κάνει αίτηση.

Υπάρχουν διαφορές στην σύνταξη του βιογραφικού και του cover letter στην Ελλάδα και την Ελβετία;

Θα έλεγα καταρχήν ως οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν συστήματα ATS (applicant Tracking System), για να λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, ειδικά στην Ελβετία, αλλά και στην Ελλάδα.

Τα συστήματα διαχείρισης αιτήσεων και αναζήτησης βιογραφικών είναι προγράμματα ή online υπηρεσίες που επιτρέπουν την ψηφιακή διαχείριση των βιογραφικών και των αιτήσεων των υποψηφίων καθιστώντας ευκολότερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική τη διαδικασία επιλογής προσωπικού.

Μέσω του συστήματος, ο εργοδότης μπορεί να επιλέξει να δει μόνο τα προφίλ/αιτήσεις υποψηφίων που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δεξιότητες.

Υπάρχουν αρκετές διαφορές στην σύνταξη του βιογραφικού και του cover letter στην Ελλάδα και την Ελβετία. Στην Ελβετία, εκτός από την τυπική ελβετική δομή και τα πρότυπα, η εστίαση δεν είναι μόνο στα καθήκοντα και τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά κυρίως στα βασικά επιτεύγματα σε κάθε εμπειρία και στην αξία που προσθέτει ένας υποψήφιος σε έναν συγκεκριμένο ρόλο που κάνει αίτηση.

H συνοδευτική επιστολή αποτελεί πρότυπο εδώ στην Ελβετία και πρέπει να προσαρμοστεί στον συγκεκριμένο ρόλο. Στην Ελλάδα δεν είναι απαραίτητη η συνοδευτική επιστολή αλλά τελευταία είναι καλό να υπάρχει.

Συχνά βλέπω ότι το βιογραφικό σημείωμα και η συνοδευτική επιστολή που φτιάχνουμε στην Ελβετία φέρνουν αποτελέσματα και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, λόγω των προσπαθειών προσαρμογής των εγγράφων στους ρόλους (tailoring). Με αυτόν τον τρόπο, οι υποψήφιοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και καλά εξοπλισμένοι για τη συνέντευξη.



Η χρήση ακατάλληλου προτύπου σε CV, η χρήση πλαισίων κειμένου ή ακόμη και πινάκων, τα οποία δεν μπορούν να διαβαστούν από το σύστημα, μπορεί να οδηγήσουν σε αυτόματη απόρριψη ενός βιογραφικού.


Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που γίνονται στο cv όταν απευθύνεται κάποιος σε Ελβετική εταιρεία;

Τα συχνότερα λάθη αφορούν τη χρήση ακατάλληλου προτύπου ATS friendly, η χρήση πλαισίων κειμένου ή ακόμη και πινάκων, τα οποία δεν μπορούν να διαβαστούν από το σύστημα, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να απορρίπτονται αυτομάτως.

Στη συνέχεια, το να υποβάλλει κανείς αίτηση σε σχεδόν κάθε θέση εργασίας αντί να αφιερώνει χρόνο και να επικεντρώνεται στην ποιότητα των αιτήσεων αποτελεί βασικό λάθος. Αυτό θα δώσει στον εργοδότη την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό ή μοναδικό σε αυτόν τον υποψήφιο με αποτέλεσμα να απορριφθεί. Στην Ελβετία, less is more και η έμφαση θα πρέπει να είναι στην ποιότητα των αιτήσεων.


Στην Ελλάδα η ύπαρξη φωτογραφίας και η αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση (παντρεμένος/ανύπαντρος, αριθμός παιδιών) καλό είναι να αποφεύγεται στα βιογραφικά, καθώς αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ισχύει το ίδιο εδώ;

Η φωτογραφία είναι όντως απαραίτητη και προτιμάται να είναι επαγγελματική. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη προκατάληψη στις προσλήψεις και ως εκ τούτου, δεν έχω συμβουλεύσει ποτέ κάποιον να συμπεριλάβει τα προσωπικά του στοιχεία. Είναι σημαντικό, όταν ένας εργοδότης διαβάζει για πρώτη φορά το βιογραφικό ενός υποψηφίου, να είναι σε θέση να δει τα επιτεύγματα και την επαγγελματική εξέλιξη του υποψηφίου, παρά τα προσωπικά του στοιχεία.


Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη προκατάληψη στις προσλήψεις και ως εκ τούτου, δεν έχω συμβουλεύσει ποτέ κάποιον να συμπεριλάβει τα προσωπικά του στοιχεία. Έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι υποψήφιοι, ιδίως γυναίκες ηλικίας 30 ετών ή μητέρες με κενό καριέρας, έχουν ερωτηθεί για το πώς θα διαχειρίζονταν τα οικογενειακά τους καθήκοντα. Η συμβουλή μου σε αυτή την περίπτωση για τον υποψήφιο είναι να αναρωτηθεί αν θα ήθελε ακόμη να εργαστεί για την εν λόγω εταιρεία και αν αυτό θα ήταν το ιδανικό περιβάλλον.

Είναι νόμιμο στο πλαίσιο μιας συνέντευξης να ρωτήσει ο πιθανός εργοδότης εάν ο υποψήφιος είναι παντρεμένος, ή έχει παιδιά και αν ναι, ποιος θα τα φροντίζει; π.χ. στην Ελλάδα θεωρείται παράνομο.

Δυστυχώς, όπως ανέφερα και πριν, υπάρχει μεγάλη προκατάληψη στις προσλήψεις. Έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι υποψήφιοι, ιδίως γυναίκες ηλικίας 30 ετών ή μητέρες με κενό καριέρας, έχουν ερωτηθεί για το πώς θα διαχειρίζονταν τα οικογενειακά τους καθήκοντα. Η συμβουλή μου σε αυτή την περίπτωση για τον υποψήφιο είναι να αναρωτηθεί αν θα ήθελε ακόμη να εργαστεί για την εν λόγω εταιρεία και αν αυτό θα ήταν το ιδανικό περιβάλλον.


Ποιες είναι οι κύριες διαφορές της εργασιακής κουλτούρας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας;

Υπάρχουν πολλές διαφορές στο χώρο εργασίας όσον αφορά την κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένης της αντίληψης για τον χρόνο, τον χώρο, την ιεραρχία, την επικοινωνία, το επίπεδο αμεσότητας, την ευγένεια, τον τρόπο με τον οποίο ζητείται κάτι, τη σύνταξη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ. Η έλλειψη πολιτισμικών γνώσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές συγκρούσεις στους οργανισμούς. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τους παγκόσμιους οργανισμούς, ιδίως τώρα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει λόγω της υβριδικής εργασίας.

Συζητώ τις πολιτισμικές διαφορές στα βιβλία της ακαδημαϊκής μου έρευνας ‘’ Advancing intercultural perspectives through corporate training programs’’ και ‘’ Global Strategies for Culturally Diverse Workforce: HR Agenda Emerging Research and Opportunities for Business Sustainability’’που επικεντρώνονται στο ρόλο της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης στην Ελβετία σε σύγκριση με άλλους πολιτισμούς.


Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα με οικογενειακές υποχρεώσεις να ενταχθεί στην ελβετική αγορά εργασίας; Θεωρείς ότι υπάρχει σεξισμός ή και ρατσισμός;

Για τις γυναίκες, ιδίως για όσες έχουν μικρά παιδιά, πιστεύω ότι δεν είναι εύκολο χωρίς υποστήριξη από την οικογένεια, ειδικά τα πρώτα χρόνια, και μπορώ να ταυτιστώ πολύ με αυτό. Απαιτείται πολύς προγραμματισμός και καταμερισμός ευθυνών ή να ζητούν υποστήριξη.

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ρατσισμός και θεωρώ ότι οι κοινότητες υποστήριξης και η ενσωμάτωση βοηθούν πολύ στη διευκόλυνση της μετάβασης. Θα ήθελα επίσης να τονίσω την ανάγκη να ζητείται διαπολιτισμική υποστήριξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας αμέσως μόλις φτάσει ένα άτομο στην Ελβετία ή ακόμα καλύτερα πριν μετακομίσει, για να γίνει κατανοητή η κουλτούρα και οι προσδοκίες της χώρας υποδοχής. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και της ελβετικής κουλτούρας.


Θεωρώ αναγκαία την διαπολιτισμική υποστήριξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, αμέσως μόλις φτάσει ένα άτομο στην Ελβετία -ή ακόμα καλύτερα πριν μετακομίσει- για να γίνει κατανοητή η κουλτούρα και οι προσδοκίες της χώρας υποδοχής. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και της ελβετικής κουλτούρας.

Adelina Stefan Επάγγελμα: Coach & Founder, Advanced Talent. Πόλη: Richterswil, Switzerland


Εκτός από τα αγγλικά, θεωρείς ότι η αντίστοιχη γλώσσα ανά καντόνι (γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά) είναι απαραίτητη για μια υψηλόβαθμη θέση;

Βέβαια, η αντίστοιχη γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση, ακόμη και αν είναι σε αρχικό επίπεδο. Από πολιτιστική και εργασιακή άποψη, το να δείξει κανείς ότι ξεκίνησε μαθήματα γλώσσας αμέσως μετά την μετακόμιση στην Ελβετία θα δώσει στον εργοδότη την εμπιστοσύνη ότι ο υποψήφιος προσπαθεί και θέλει σοβαρά να ενσωματωθεί στην ελβετική κουλτούρα.


Επικεντρωθείτε στην ποιότητα των αιτήσεων, να μην κάνετε αίτηση παντού, αλλά βεβαιωθείτε ότι ο ρόλος είναι ευθυγραμμισμένος με τους στόχους και την εμπειρία σας.

Έχεις κάποια συμβουλή για όσους ψάχνουν να βρουν δουλειά εδώ;

Tο πιο σημαντικό είναι να επικεντρωθείτε στην ποιότητα των αιτήσεων, να μην κάνετε αίτηση παντού, αλλά βεβαιωθείτε ότι ο ρόλος είναι ευθυγραμμισμένος με τους στόχους και την εμπειρία σας. Κάντε την έρευνά σας και βεβαιωθείτε ότι τα επαγγελματικά σας έγγραφα ταιριάζουν με τα συστήματα ATS και τα ελβετικά πρότυπα.

Για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να κάνουν download το 10 golden tips for fine-tuningyour CV στην ιστοσελίδα μου www.theadvancedtalent.com/get-your-freebie και να εγγραφτούν στο μηνιαίο μου newsletter για συμβουλές καριέρας και προσωπικής ανάπτυξης.


Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου;

Βλέπω τον εαυτό μου να συνεχίζει να υποστηρίζει άτομα να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται προσωπικά και επαγγελματικά! Στο μέλλον σκοπεύω να δημιουργήσω περισσότερα προγράμματα που να απευθύνονται σε γονείς στην πολιτισμική μετάβαση. Έχω ήδη αρχίσει να προετοιμάζω τα προγράμματα για την επόμενη χρονιά και είμαι πολύ ενθουσιασμένη για κάποιες νέες συνεργασίες.





Comments


katerina_pournaropoulou_2_edited.jpg

Hi, thanks for stopping by!

 

Καλώς ήρθατε στο blog mylifeinswitzerland.com!

Να προσφέρω φοντανάκι;

 

Είμαι η Κατερίνα, ένα πρόσωπο με πολλούς ρόλους: μαμά, σύζυγος και επαγγελματίας.

Μετά από μία δεκαετία στον χώρο της επικοινωνίας, του marketing, της διοργάνωσης business events και στρατηγικών CSR ( Citizenship - Corporate Social Responsiblity) - ΕΚΕ (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) στην Ελλάδα, πλεόν απολαμβάνω τη ζωή ως full time mom και freelancing επικοινωνιολόγος στην Ελβετία!

Αγαπώ το γράψιμο, το διάβασμα και τα ταξίδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε το blog ''my life in Switzerland'' καθώς είναι ένα εγχείρημα να απαντήσω στο πολύ συχνό ερώτημα, ''Ωραία δεν είναι η ζωή στην Ελβετία Κατερίνα;''

 

Ευχαριστώ που διαβάζετε το ''my life in Switzerland''! 

Περιμένω τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας για διάλογο και έμπνευση για νέες αναρτήσεις!

bottom of page