top of page

Σταυρούλα Μ. Σαλούρου: Στην Ελβετία είναι πολύ εύκολο να γίνει μια γυναίκα ελεύθερη επαγγελματίας!

Η συγκεκριμένη συνέντευξη έρχεται να εγκαινιάσει μια σειρά συνεντεύξεων με σκοπό την παρουσίαση Ελλήνων οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελβετία. Στην πρώτη συνέντευξη του blog ''ποδαρικό'' κάνει η Σταυρούλα Μαρία Σαλούρου, Ελεύθερη Επαγγελματίας και Σύμβουλος Επιχειρήσεων.Την Σταυρούλα είχα την χαρά να την γνωρίσω διαδικτυακά ως συνδημιουργό ενός από τα πιο ενεργά group που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική ομογένεια της Ελβετίας με τίτλο «Ελληνίδες μαμάδες στην Ελβετία»


Η εργασιακή αβεβαιότητα στις εκπατρισμένες γυναίκες, οι οποίες έχουν επιλέξει το μονοπάτι της μητρότητας για ένα διάστημα είναι μεγάλη. Και αυτό το μονοπάτι δύσκολα μπορεί να συγκεραστεί με την τοπική κουλτούρα περί συνδυασμού μητρότητας και εργασίας (αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε σε επόμενη ανάρτηση).


Με αφορμή αυτόν τον προβληματισμό, η Σταυρούλα, η οποία έχει εργαστεί ως ορκωτή λογίστρια και σύμβουλος επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Γερμανία και Ελβετία και τώρα δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας τα τελευταία 8 χρόνια, πραγματοποιεί Webinars με τίτλο ‘’Ελεύθερος Επαγγελματίας στην Ελβετία’’.


Πώς αποφάσισες να αλλάξεις χώρα;

Ήρθα τον Απρίλιο του 2007 στην Ζυρίχη για μια νέα θέση σε πολυεθνική εταιρεία, που ήταν το επόμενο βήμα που ονειρευόμουν στην καριέρα μου τότε. Η μετακόμιση από την Αθήνα ήταν εύκολη απόφαση καθώς δεν είχα κάποια σχέση ή παιδιά. Έφυγα από την Ελλάδα πριν από την οικονομική κρίση και αγανακτισμένη από τον ιδιωτικό εργασιακό χώρο και όλα στην Ελβετία ήταν για μένα μια όμορφη αλλαγή. Θαυμάζω τα πάντα στην εδώ κοινωνία και στον εργασιακό χώρο δεν είχα δει ποτέ τόσο καλές συνθήκες συνεργασίας. Τα φυσικά τοπία της Ελβετίας μου φαινόντουσαν εξωπραγματικά όμορφα, πράσινα και καθαρά. Εκτός όμως του ότι ερωτεύτηκα με την χώρα, εδώ γνώρισα και τον νυν σύζυγό μου, που είναι Γερμανός. Ήρθε κι εκείνος τον ίδιο χρόνο στην Ελβετία για να εργαστεί.

Η μετακόμιση από την Αθήνα ήταν εύκολη απόφαση καθώς δεν είχα κάποια σχέση ή παιδιά. Έφυγα από την Ελλάδα πριν από την οικονομική κρίση και αγανακτισμένη από τον ιδιωτικό εργασιακό χώρο. Όλα στην Ελβετία ήταν για μένα μια όμορφη αλλαγή.
Σταυρούλα Μαρία Σαλούρου, 46 Ελεύθερος Επαγγελματίας – Σύμβουλος Επιχειρήσεων Πόλη: Arni, ένα μικρό χωριουδάκι έξω από την Ζυρίχη
Σταυρούλα Μαρία Σαλούρου, 46 Ελεύθερη Επαγγελματίας – Σύμβουλος Επιχειρήσεων Πόλη: Arni, ένα μικρό χωριουδάκι έξω από την Ζυρίχη

Πώς προετοιμάστηκες /τι χρειάστηκε για να έρθεις Ελβετία;

Το 2006 που ξεκίνησα να κοιτάζω για δουλειά στην Ευρώπη, η Ελβετία είχε μεγάλες ανάγκες για μάνατζερς στον οικονομικό τομέα. Η προσφορά για συνέντευξη προέκυψε μια εβδομάδα αφού έστειλα τα πρώτα βιογραφικά σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη και η προσφορά συμβολαίου έγινε αμέσως μόλις τελείωσε η συνέντευξη, οπότε έγιναν όλα πολύ γρήγορα.Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα; Οι συγγενείς, οι φίλοι και η ζεστασιά του κόσμου. Μετά από 15 χρόνια η ζωή στην Αθήνα είναι μια μακρινή ανάμνηση.


Τι σου αρέσει πιο πολύ εδώ;

Ως ορκωτός λογιστής στο επάγγελμα εκτιμώ αφάνταστα την οργάνωση, την τάξη και την υπακοή στους νόμους. Ο σεβασμός των Ελβετών στον συνάνθρωπο και στην φύση είναι αξιέπαινος.


Δυσκολεύτηκες με την γλώσσα/τον διαφορετικό τρόπο ζωής;

Είχα πτυχίο C1 στα γερμανικά ήδη από τα σχολικά μου χρόνια. Το μεγαλύτερο σοκ όμως ακόμη και σήμερα είναι η ελβετική διάλεκτος. Οι Ελβετοί μου φάνηκαν πολύ ανοιχτοί και μοντέρνοι στον εργασιακό χώρο. Δεν είναι της ιεραρχίας και των τύπων. Στην προσωπική ζωή όμως είναι πολύ δύσκολο να κάνεις φιλίες. Σίγουρα μια μαμά που μένει στο σπίτι θα πρέπει κάνει πολλές προσπάθειες. Είναι πιο εύκολο για κάποιον που εργάζεται.

Πώς θα περιέγραφες την επαγγελματική σου ζωή; (καλύτερα/χειρότερα από Ελλάδα, σε τί ακριβώς)

Ενώ η Ελβετία παρέχει το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον που έχω δει, δυστυχώς μετά την μητρότητα είναι σαν να καταστρέφεται η καριέρα της γυναίκας. Είναι στον μεσαίωνα σε πολλά πράγματα και παρά τις πολλές προσπάθειες για ισότητα νομίζω ότι θα περάσουν αρκετές γενιές για να υπάρξει μια ισορροπία. Το 2013 η εταιρεία στην οποία εργαζόμουν είχε 2 γυναίκες συνεταίρους στο σύνολο 80. Σήμερα στο 2022 έχουν 4 γυναίκες σε σύνολο 89 συνεταίρων. Το 2007 που έφυγα από την Ελλάδα οι γυναίκες εκπροσωπούσαν άνω του 30% των θέσεων σε επίπεδο συνεταίρου και σε πιο κάτω επίπεδα είχε γίνει θα έλεγα και γυναικείο επάγγελμα.

Ενώ η Ελβετία παρέχει το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον που έχω δει, δυστυχώς μετά την μητρότητα είναι σαν να καταστρέφεται η καριέρα της γυναίκας. Είναι στον μεσαίωνα σε πολλά πράγματα και παρά τις προσπάθειες για ισότητα, νομίζω ότι θα περάσουν αρκετές γενιές για να υπάρξει μια ισορροπία.

Τι θα μάθουν όσοι παρακολουθήσουν το webinar ‘’Ελεύθερος Επαγγελματίας στην Ελβετία’’;

Θα ήθελα να δώσω στις γυναίκες που μετανάστευσαν στην Ελβετία τις απαραίτητες πληροφορίες για να ξεκινήσουν μια δική τους δραστηριότητα, είτε στον τομέα παροχής υπηρεσίας, είτε στον τομέα του εμπορίου. Είναι τόσο εύκολο και μπορεί κάθε γυναίκα να το δοκιμάσει. Η Ελβετία προωθεί την επιχειρηματικότητα και δεν είναι γραφειοκρατική. Με τις αρχές μπορείς πάντα να συζητήσεις ακόμη κι εάν έκανες κάποιο λάθος στην φορολογική δήλωση πχ ή σε μια διαδικασία.


Μέσω του webinar θέλω να δώσω στις γυναίκες που μετανάστευσαν στην Ελβετία τα εργαλεία για να ξεκινήσουν μια δική τους δραστηριότητα, είτε στον τομέα παροχής υπηρεσίας, είτε στον τομέα του εμπορίου. Είναι τόσο εύκολο και μπορεί κάθε γυναίκα να το δοκιμάσει. Η Ελβετία προωθεί την επιχειρηματικότητα και δεν είναι γραφειοκρατική. Με τις αρχές μπορείς πάντα να συζητήσεις ακόμη κι εάν έκανες κάποιο λάθος στην φορολογική δήλωση πχ ή σε μια διαδικασία.

Έχεις κάποια συμβουλή για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν;

Να έρθουν με καλή διάθεση και να πιστέψουν ότι αυτό που θέλουν να δοκιμάσουν επιχειρηματικά δεν είναι ένα βουνό.


Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου;

Ελπίζω να προστεθούν και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο ενεργητικό μου. Ήδη το 2022 ξεκίνησα τις εμπειρίες μου στον χώρο της ενοικίασης θερινής κατοικίας στο Valais και θέλω να κάνω τα επόμενα βήματα στον τουρισμό.


Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 9.30 π.μ και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 7μ.μ. (τοπική ώρα Ελβετίας) με κόστος 20 CHF ανά συμμετέχουσα.

Στα webinars θα μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες, μαμάδες για να μάθουν περισσότερα για το στήσιμο μιας ατομικής επιχείρησης. Δήλωση συμμετοχής και πληροφορίες: maria(@)salconsulting.ch
Comments


katerina_pournaropoulou_2_edited.jpg

Hi, thanks for stopping by!

 

Καλώς ήρθατε στο blog mylifeinswitzerland.com!

Να προσφέρω φοντανάκι;

 

Είμαι η Κατερίνα, ένα πρόσωπο με πολλούς ρόλους: μαμά, σύζυγος και επαγγελματίας.

Μετά από μία δεκαετία στον χώρο της επικοινωνίας, του marketing, της διοργάνωσης business events και στρατηγικών CSR ( Citizenship - Corporate Social Responsiblity) - ΕΚΕ (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) στην Ελλάδα, πλεόν απολαμβάνω τη ζωή ως full time mom και freelancing επικοινωνιολόγος στην Ελβετία!

Αγαπώ το γράψιμο, το διάβασμα και τα ταξίδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε το blog ''my life in Switzerland'' καθώς είναι ένα εγχείρημα να απαντήσω στο πολύ συχνό ερώτημα, ''Ωραία δεν είναι η ζωή στην Ελβετία Κατερίνα;''

 

Ευχαριστώ που διαβάζετε το ''my life in Switzerland''! 

Περιμένω τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας για διάλογο και έμπνευση για νέες αναρτήσεις!

bottom of page