Πριν λίγες μέρες, την Πέμπτη, είχα την χαρά να λάβω μέρος σε μια online συζήτηση της Fempowerment Greece σχετικά με την ζωή μου στην Ελβετία. Μαζί με άλλες ομιλήτριες expats ή αλλιώς εκπατρισμένες ελληνιστί, μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας από τη ζωή σε άλλη χώρα.
Όπως λέει και ο στίχος ‘’The grass is always greener on the other side’’ των Travis, πάντα οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι κάπου αλλού είναι καλύτερα από το μέρος που βρισκόμαστε. Αλλά όπως λέει και ο μεγάλος ποιητής Κ. Καβάφης ‘’ Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου’’.
Όπως λέει και ο στίχος ‘’The grass is always greener on the other side’’ των Travis, πάντα οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι κάπου αλλού είναι καλύτερα από το μέρος που βρισκόμαστε. Αλλά όπως λέει και ο μεγάλος ποιητής Κ. Καβάφης ‘’ Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου’’.
Που τί σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ό,τι εάν δεν είσαι ευτυχισμένος εκεί που βρίσκεσαι, δεν είναι απαραίτητο ότι θα είσαι ευτυχισμένος κάπου αλλού. Και γιατί αυτό; Γιατί έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την ζωή και τις δυσκολίες. Οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να γκρινιάζουν στην Ελλάδα για την έλλειψη οργάνωσης, την απουσία υποδομών ή την γραφειοκρατία, είναι οι ίδιοι που στην Ελβετία γκρινιάζουν για την ανελαστικότητα, και την αυστηρή τήρηση των νόμων. Οπότε πριν σκεφτείς την μετανάστευση, δούλεψε λίγο τον τρόπο σκέψης σου και τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τις δυσκολίες. Από την δική μου εμπειρία μπορώ να μοιραστώ για ποιους ανθρώπους είναι καταλληλότερη η Ελβετία και για ποιους όχι:
Εάν δεν είσαι ευτυχισμένος εκεί που βρίσκεσαι, δεν είναι απαραίτητο ότι θα είσαι ευτυχισμένος κάπου αλλού
Η Ελβετία είναι για σένα εάν:
Είσαι μόνος, μόνη ή ζευγάρι ανύπαντρο.
Οι παντρεμένοι φορολογούνται περισσότερο από τους ελεύθερους, για αυτό και πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μένουν μαζί, κάνοντας και παιδιά αλλά χωρίς να προχωρήσουν σε γάμο.
Μιλάς την Γλώσσα:
Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρομανιsh. Τα τελευταία δεν τα έχω ακούσει ποτέ. Ακόμα και εάν μιλάς κάποιες από αυτές τις γλώσσες η διάλεκτος μπορεί να σε δυσκολέψει (είναι σαν να μιλάς ελληνικά και να ακούς την κυπριακή ή κρητική διάλεκτο).
Σου αρέσει η άμεση δημοκρατία:
Εάν δεν είσαι επαναστάτης του πληκτρολογίου η Ελβετία είναι για σένα. Βασισμένη στο σύστημα του Καποδίστρια, που όλοι ξέρουμε πώς κατέληξε με την επιστροφή του στην πατρίδα, η Ελβετία ακολουθεί πιστά την πολιτική του δημοψηφίσματος για κάθε μεγάλο ή μικρό ζήτημα που αφορά τις κοινότητές της. Από την ψήφιση δημιουργίας υπόγειας σήραγγάς στο κέντρο της πόλης, μέχρι την 13η σύνταξη, οι πολίτες αυτής της χώρας αποφασίζουν με δημοκρατικά μέσα το μέλλον τους.
Το παράνομο παρκαρισμα δεν συγχωρείται, ούτε υπάρχει το αναμμένο αλαρμ για να δείξεις ότι κάπου πετάγεσαι (χαχα) ούτε το παρακαλετό ‘μα ελάτε κυρ πολισμαν, δυο λεπτάκια έκανα μόνο, έλα βρε αδερφέ’ (χαχαχα). Σε κοιτάνε με ψυχρό ύφος ρομποτ και απλά σου λένε, αυτό δεν γίνεται. Μη με ρωτάτε πως τα ξέρω, από μια φίλη από γειτονικό καντόνι, δεν την ξέτε.
Είσαι λάτρης της οργάνωσης
Αυτό σημαίνει ότι το τρένο θα έρθει στην ώρα του και το επαγγελματικό ραντεβού ακυρώνεται εάν καθυστερήσεις 15 λεπτά. Το ακαδημαϊκό τέταρτο εδώ δεν ισχύει οπότε εάν η συνέπεια δεν είναι στα δυνατά σου σημεία, τότε καλύτερα να μην έρθεις εδώ. Εάν από την άλλη είσαι εκείνος/η που περιμένει τους άλλους, τότε θα λατρέψεις αυτό το μέρος!
Μπορείς να αντέξεις την Αυστηρότητα τήρησης νόμων
Η κοινωνία συμμετέχει σε αυτό π.χ. ο γείτονας μπορεί να καλέσει την αστυνομία και να σου κόψουν κλήση εάν πετάξεις σκουπίδια σε λάθος σακούλα. Το παράνομο παρκαρισμα δεν συγχωρείται, ούτε υπάρχει το αναμμένο αλαρμ για να δείξεις ότι κάπου πετάγεσαι (χαχα) ούτε το παρακαλετό ‘μα ελάτε κυρ πολισμαν, δυο λεπτάκια έκανα μόνο, έλα βρε αδερφέ’ (χαχαχα). Σε κοιτάνε με ψυχρό ύφος ρομποτ και απλά σου λένε, αυτό δεν γίνεται. Μη με ρωτάτε πως τα ξέρω, από μια φίλη από γειτονικό καντόνι, δεν την ξέτε.
Αγαπάς το Όμορφο φυσικό περιβάλλον
Αν είσαι λάτρης των περιηγήσεων, της επαφής με τη φύση, της απόλαυσης θέας που κόβει ανάσα, και της Κύρου ανάβασης, τότε η Ελβετία είναι για εσένα. Τα τοπία είναι τόσο όμορφα που θα νομίζεις ότι ζεις μέσα στο photoshop.
Αγαπάς την Άσκηση
Σου αρέσει το περπάτημα; Το σκι; Το κολύμπι; Το τρέξιμο; Η κωπηλασία; Κάτι σαν σκουος; Να φοράς τα πατίνια σου και να κάνεις κάτι σαν μινισκι (έχουν μια ονομασία αλλά δεν τη θυμάμαι ωρε παιδιά, περνάνε και τα χρόνια, ξέρετε πως πάνε αυτά, ουκ έρχεται μόνο κλπ). Ε, τότε η Ελβετία είναι για σένα.
Σου αρέσει η Καθαριότητα και τα Φαρδιά πεζοδρόμια
Εάν είσαι πεζός που έχει δεινοπαθήσει θα με καταλάβεις. Εδώ δεν χρειάζεται να κοιτάς κάτω για να μην σου γυρίσει ο αστράγαλος, ή να κάνεις ακροβατικά για να περάσεις μεταξύ μάντρας σπιτιού και κορμού δέντρου σε μονό πεζοδρόμιο ενώ κρατάς σακούλα ή σακούλες σουπερ μάρκετ. Καλά εάν είσαι γονιός… ή χρησιμοποιείς αναπηρικό αμαξίδιο… Τότε απλά πάς παντού, κυκλοφορείς άνετα χωρίς να το σκέφτεσαι, χωρίς να κατεβαίνεις αναγκαστικά στο πεζοδρόμιο και να τρώς και μουτζα από πάνω που κατέβηκες, απλά επιστρέφεις σπίτι σου χωρίς τα χέρια σου να έχουν γίνει σαν του Σουγκλάκου από τα αναγκαστικά ανεβοκατεβάσματα του καροτσιού από το πεζοδρόμιο στον δρόμο και τούμπαλιν.
Θες ένα Υψηλό επίπεδο ζωής
Σύμφωνα με την πυραμίδα των αναγκών του Μάσλοου, η ανάγκη για ομορφιά (οι τέχνες, να περιβαλλόμαστε από όμορφες προσλαμβάνουσες και υψηλή αισθητική) είναι στην κορυφή (πρώτα πρέπει να εξασφαλίσεις τα προς το ζην και έπειτα να περάσεις στο στάδιο που αναζητάς την ομορφιά). Έτσι λοιπόν και εδώ, πέραν του όμορφου φυσικού τοπίου, η αραιή δόμηση, τουλάχιστον στο μέρος που μένω, η ομοιομορφία των οικοδομών, η προσεγμένη μελέτη μεταξύ νέων κτηρίων και παλαιών δεν δημιουργεί αισθητικές παραφωνίες, η αναλογία πρασίνου, ο αριθμός από καλοσυντηρημένες παιδικές χαρές (μία ανά μπλοκ κατοικιών σκεφτείτε περίπου) επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία και την καθημερινότητα του ατόμου που ζει στην κοινότητα.
Θες Μηδενική εγκληματικότητα
Γιατί θες να κατεβάζεις τα ρολά το βράδυ μας; ρώτησε ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού όταν ψάχναμε να το νοικιάσουμε. Η μηδενική εγκληματικότητα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια. Υπάρχει περίπτωση να σου πέσει το πορτοφόλι από την τσάντα και να το βρεις στο αστυνομικό τμήμα. Ή να κυκλοφορείς με την τσάντα ανοιχτή και να μην σε νοιάζει. Φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνεις γιατί υπάρχουν περιπτώσεις φεστιβαλ με πολύ κόσμο πχ Πρωτοχρονιά στην Ζυρίχη, όπου προσελκύουν κόσμο και εκτός συνόρων με αποτελέσματα, χμ όχι και τόσο ευχάριστα. Αλλά γενικά οι περιπτώσεις ανομίας είναι μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού ανθρώπου που έχει πάθει εργατικό ατύχημα.
Επιθυμείς την Ευκολία για ελεύθερο επάγγελμα
Εάν θες να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας, η χώρα αυτή είναι για σε! Κατ’ αρχάς το ελβετικό κράτος σου δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου και εφόσον πάει καλά το εγχείρημα τότε το δηλώνεις. Το σκεπτικό, το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από την Ελλάδα είναι ‘’κοίτα φιλαράκι μην με πρήζεις με μικρά ποσά, κοίτα αν σου κάνει και μετά τα λέμε’’. Όταν αρχίζεις να τα δηλώνεις έχεις περισσότερα πλεονεκτήματα (ασφάλιση κλπ) και λιγότερα μειονεκτήματα πχ φόροι. Με αυτόν τον τρόπο η επιχειρηματικότητα προσελκύεται και ενισχύεται. Οπότε εάν έχεις το μικρόβιο της αυταπασχόλησης, η Ελβετία είναι το μέρος όπου μπορεί να ανθίσει το επιχειρηματικό σου δαιμόνιο.
Comments