Κάν’το όπως οι Ελβετοί: 4+1 Συμβουλές για ομαλή ένταξη στην ελβετική κοινωνία
top of page

Κάν’το όπως οι Ελβετοί: 4+1 Συμβουλές για ομαλή ένταξη στην ελβετική κοινωνία



Κάν’το όπως οι Ελβετοί: 4+1 Συμβουλές για ομαλή ένταξη
Η ένταξη σε μια ξένη χώρα κρύβει προκλήσεις. Τα πάντα μπορούν να γίνουν όμως εφόσον υπάρχει θέληση,

Η ένταξη αποτελεί μια λέξη κλειδί στην Ελβετία, με προτάσεις που συζητούνται συχνά για τρόπους βοήθειας –ακόμη και κατευθύνσεων– των ξένων να βρουν τη θέση τους.

Ως μικρό έθνος με τέσσερις επίσημες εθνικές γλώσσες, μια μακρά διαδικασία πολιτογράφησης και ένα υψηλό ποσοστό αλλοδαπών κατοίκων, η Ελβετία διατηρεί την ταυτότητά της προωθώντας τις κοινές θεμελιώδεις αξίες, την ανεκτικότητα, την καθιέρωση νομικών ορίων καθώς και αποδεκτούς κοινωνικούς κανόνες.

 

  1. Εν αρχή ην η εργασία


Οι Ελβετοί ως πλούσιος λαός, καθολικοί ως επί το πλείστον και θιασώτες της προτεσταντικής ηθικής που τους επέτρεψε την συσσώρευση πλούτου και κεφαλαίων ώστε να δημιουργηθούν μετά οι περίφημες ελβετικές τράπεζες, εκτιμούν πολύ την εργασία. Ως εκ τούτου, ο πιο γρήγορος δρόμος προς την οικονομική ολοκλήρωση και ανεξαρτησία περνάει μέσα από την σκληρή δουλειά και την ένταξη στο εργατικό δυναμικό της χώρας είτε ανήκεις στους χειρώνακτες εργάτες της, είτε στους υπαλλήλους των αναρίθμητών εταιριών που υπάρχουν. Τουτέστιν, μην πας να πιάσεις κουβεντούλα εάν πρώτα δεν έχεις εξασφαλίσει θέση εργασίας, γιατί κοιτάνε με μισό μάτι όσους ξένους εποφθαλμιούν το ταμείο ανεργίας (της χώρας) τους. Και μεταξύ μας, το κοιτάζουν πολλοί σαν ξερολούκουμο, για προφανείς λόγους.

 

Mην πας να πιάσεις κουβεντούλα με Ελβετούς εάν πρώτα δεν έχεις εξασφαλίσει θέση εργασίας, γιατί κοιτάνε με μισό μάτι όσους ξένους εποφθαλμιούν το ταμείο ανεργίας.

2. Μοναξιά μου όλα, μοναξιά μου Switzerland

Οι εκπατρισμένοι (expats κατά το κοινώς λεγόμενον) σύμφωνα με μελέτη του InterNations Expat Survey (2018) συχνά παραπονιούνται ότι η εγκατάσταση και η απόκτηση φίλων είναι δύσκολη στην Ελβετία, με το 62% των ερωτηθέντων να λέει ότι είναι δύσκολο να κάνεις ντόπιους φίλους (σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό είναι μόνο 36%) και το 26% λέει ότι είναι πολύ δύσκολο (σε παγκόσμιο επίπεδο 13%). Άρα θα μου πείτε θα έρθω Ελβετία και θα με φάει η μαύρη μοναξιά (εκτός της μαύρης ξενιτιάς;).


 62% λέει ότι είναι δύσκολο να κάνεις φίλους ντόπιους. Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό είναι μόνο 36%

Όχι, θα απαντήσω. Εκτός φυσικά από την δική μου εμπειρία, η οποία μου έχει δείξει ότι οι Ελβετοί είναι πολύ φιλικοί και ζεστοί και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ, λύσεις υπάρχουν. Η κοινωνική και πολιτιστική ένταξη μπορεί να φαίνεται, -ίσως και να είναι- πιο δύσκολη. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνεις μέρος της ελβετικής κοινωνίας.

 

3. Planet Hobbywood

Όποιος θέλει να ενσωματωθεί στην ελβετική κοινότητα θα πρέπει να μπορεί να βρει ντόπιους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες από 57.000 αθλητικές, πολιτιστικές, χόμπι και φιλανθρωπικές ομάδες είναι μια καλή πηγή για την εύρεση ενός συλλόγου ανά καντόνι ή θέμα.


Αξίζει να υπογραμμίσουμε εδώ ότι την μερίδα του λέοντος των ενδιαφερόντων στην Ελβετία κατέχουν τα σπορ, και δη τα χειμερινά, όπως σκι κλπ, τα οποία κρατάνε τους Ελβετούς σε φόρμα επιμηκύνοντας τον μέσο όρο ζωής τους και φυσικά την ποιότητα. Οι Ελβετοί είναι επίσης πολύ δραστήριοι σωματικά: το 70% των ανθρώπων ασκούν ένα άθλημα τουλάχιστον ένα την εβδομάδα. Οι ελβετικές κοινότητες βρίθουν αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων αναψυχής, από πάρκα, γήπεδα, μέχρι πισίνες και αθλητικές αίθουσες. 

Όποιος θέλει να ενσωματωθεί στην ελβετική κοινότητα θα πρέπει να μπορεί να βρει ντόπιους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα.

Εκτός από την άθληση όμως, οι Ελβετοί είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, με το ήμισυ του πληθυσμού (wow!) να συμμετέχει σε τουλάχιστον έναν εθελοντικό σύλλογο. 

 

4. Μαθήματα Γερμανικών, Γαλλικών, Ιταλικών

Σαν να σε βλέπω. Χλωμιάζεις. Δηλαδή το προφίσιενσυ δεν αρκεί; Λίγο πριν λιποθυμήσεις στο μέγεθος του λεκτικού και μαθησιακού αγώνα που έχεις να δώσεις, να σου κάνω την εξής διευκρίνηση: δεν εννοώ να αρχίζεις να μαθαίνεις να μιλάς και τις τρεις γλώσσες σαν να ήσουν πάνω στον Πύργο της Βαβέλ και να σε χτύπησε κεραυνός.

Δεν εννοώ να αρχίζεις να μαθαίνεις να μιλάς και τις τρεις γλώσσες σαν να ήσουν πάνω στον Πύργο της Βαβέλ και να σε χτύπησε κεραυνός.

Παρόλο που τα αγγλικά μιλούνται και κατανοούνται ευρέως στην Ελβετία, η δυνατότητα συνεννόησης στην τοπική εθνική γλώσσα (με τα γερμανικά και τα γαλλικά να κρατούν τα πρωτεία και να ακολουθούν τα ιταλικά και τα ρωμανικά) παραμένει σημαντική για την ενσωμάτωση, καθώς εκτιμάται πολύ το γεγονός ότι ως ξένος προσπαθείς να συνεννοηθείς στην γλώσσα του καντονιού που διαμένεις.  


Τα μαθήματα γλώσσας, από εβδομαδιαία έως εντατικά μαθήματα, είναι ευρέως διαθέσιμα σε κάθε περιοχή. Εδώ είναι μια λίστα με τα σχολεία ξένων γλωσσών σε όλη την χώρα. Οι τιμές και οι μέθοδοι ποικίλλουν, επομένως αξίζει να κάνεις μια έρευνα αγοράς. Σε κάποιες κοινότητες μάλιστα μαζί με τα μαθήματα γλώσσας προσφέρονται και φύλαξη παιδιών οπότε μπορείς ξέγνοιαστα να κάνεις μαθήματα γερμανικών, και παράλληλα το βλαστάρι σου παίζει αμέριμνο.  

Σε κάποιες κοινότητες μάλιστα μαζί με τα μαθήματα γλώσσας προσφέρονται και φύλαξη παιδιών οπότε μπορείς ξέγνοιαστα να κάνεις μαθήματα γερμανικών, και παράλληλα το βλαστάρι σου παίζει αμέριμνο.

Ορισμένες τοπικές αρχές, ενώσεις και σχολεία προσφέρουν μαθήματα χαμηλού κόστους για μετανάστες. Στον τομέα αυτό δραστηριοποιούνται και γυναικείες ομάδες. Εάν είσαι άνεργος, μπορεί να δικαιούσαι δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών. Επίσης χρήσιμες εφαρμογές για να μάθεις ξένες γλώσσες είναι η Duolingo το Drops καθώς και το google play store.


5. Ιστορία μου αμαρτία μου

Τέλος θα πρότεινα να διαβάσεις την ιστορία αυτής της χώρας. Μόνο έτσι θα κατανοήσεις την κουλτούρα της, η οποία διαφέρει σημαντικά από αυτήν της ελληνικής. Σε τελική ανάλυση ο μόνος τρόπος να κάνεις φίλους στην Ελβετία - αλλά και σε οποιαδήποτε ξένη χώρα- είναι να λειτουργήσει το μυαλό σου σαν αλεξίπτωτο. Ανοιχτό, μακριά από προκαταλήψεις.


Πηγή πληροφοριών: https://www.swissinfo.ch

katerina_pournaropoulou_2_edited.jpg

Hi, thanks for stopping by!

 

Καλώς ήρθατε στο blog mylifeinswitzerland.com!

Να προσφέρω φοντανάκι;

 

Είμαι η Κατερίνα, ένα πρόσωπο με πολλούς ρόλους: μαμά, σύζυγος και επαγγελματίας.

Μετά από μία δεκαετία στον χώρο της επικοινωνίας, του marketing, της διοργάνωσης business events και στρατηγικών CSR ( Citizenship - Corporate Social Responsiblity) - ΕΚΕ (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) στην Ελλάδα, πλεόν απολαμβάνω τη ζωή ως full time mom και freelancing επικοινωνιολόγος στην Ελβετία!

Αγαπώ το γράψιμο, το διάβασμα και τα ταξίδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε το blog ''my life in Switzerland'' καθώς είναι ένα εγχείρημα να απαντήσω στο πολύ συχνό ερώτημα, ''Ωραία δεν είναι η ζωή στην Ελβετία Κατερίνα;''

 

Ευχαριστώ που διαβάζετε το ''my life in Switzerland''! 

Περιμένω τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας για διάλογο και έμπνευση για νέες αναρτήσεις!

bottom of page