top of page

10 πράγματα που δεν ήξερες για την Ελβετία


Ποτέ την Κυριακή…


Η ησυχία στην Ελβετία είναι ιερή! Την Κυριακή συγκεκριμένα απαγορεύεται να κουρέψεις το γκαζόν ή να κάνεις οποιαδήποτε εργασία, η οποία δημιουργεί ηχορύπανση. Γενικά θεωρείται μεγάλη αγένεια να μιλάς δυνατά σε δημόσιο χώρο ανεξαρτήτως ημέρας, οπότε εάν είσαι φασαριόζος κινδυνεύεις να σε δέσουν φιμωμένο σε κανά δέντρο, όπως τον Κακοφωνιξ οι Γαλάτες.

© Unsplash/Claudio Schwarz

Error: Plus size not found


Η Ελβετία ανήκει στις χώρες με την λιγότερη παχυσαρκία. Λογικό εάν σκεφτείς ότι οι Ελβετοί με την πρώτη ευκαρία παίρνουν κυριολεκτικά τα βουνά, ενώ οι μερίδες φαγητού που τρώνε είναι ισόποσες με μερίδες (πολύ) τσιγκούνη ταβερνιάρη.


Αγόρι, κορίτσι, άλλο


Απαγορεύεται να ονομάσεις το παιδί σου όπως θες. Τα αγόρια παίρνουν υποχρεωτικά αρσενικό όνομα και τα κορίτσια θηλυκό, διαδικασία πρέπει να γίνει πρωτού φύγει το νεογνό από το μαιευτήριο. Ακόμη, εάν το όνομα που θα επιλέξεις είναι προσβλητικό για το παιδί, μπορούν οι αρχές να στο απορρίψουν.


© Unsplash/ johannes-hofmann

2 ρεκόρ Γκίνες: Λίγο μακρύτερα, λίγο ψηλότερα


Η Ελβετία κατέχει δύο ρεκόρ Γκίνες: για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο (σήραγγα Γκόταρντ) με μήκος 57 χιλιόμετρα και για την μεγαλύτερη σκάλα στον κόσμο μήκους 3,4 χλμ και 11.674 σκαλοπάτια. Τα σκαλοπάτια βρίσκονται παράλληλα με το τελεφερίκ Niesenbahn, που πηγαίνει στο Mülenen (υψόμετρο 693 μέτρα). Εάν και μόνο στην σκέψη της ανάβασης κουράζεστε (εγώ μην σας πώ λαχανιάζω κιόλας), υπάρχει και χειρ.. ε, καλύτερο. Κάθε χρόνο διοργανώνεται αγώνας τρεξίματος (ναι, ναι στη σκάλα πάντα). Εάν για κάποιο ακατανόητο λόγο θα ήθελες και εσύ να λάβεις μέρος σε αυτήν την τρέλα πρωτότυπη πρωτοβουλία τότε μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή εδώ.


Top 10 - σε πχιότητα ζωής


Βρίσκεται ανάμεσα στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την καλύτερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Economist Intelligence Unit (2022).


Απαγορεύεται η μπούργκα και η νικάμπ στους δημόσιους χώρους

© Unsplash/ majid-korang-beheshti

Κατόπιν δημοψηφίσματος στην Ελβετία είναι παράνομο για τους ανθρώπους να καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπά τους σε εστιατόρια, καταστήματα, αθλητικά στάδια, μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και στο δρόμο.



Όλος ο πληθυσμός της χωράει στα καταφύγιά της

Η Ελβετία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για τα χειρότερα, συμπεριλαμβανομένης και επίθεσης από πυρηνικά όπλα, καθώς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να στεγάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της σε καταφύγια. Το μεγαλύτερο πυρηνικό καταφύγιο στον κόσμο, ονομάζεται Sonnenberg και έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 20.000 άτομα για μεγάλο χρονικό διάστημα.


© Unsplash/nadia-guarracino

Σπίτι του Cern, του μεγαλύτερου κέντρου πυρηνικών ερευνών στον κόσμο


Στην Ελβετία βρίσκεται το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο.

Εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη μηχανή στον κόσμο: ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider).


Υποβοηθούμενη Αυτοκτονία


Εάν έχετε τις μαύρες σας, καλό είναι να μείνετε μακριά από την χώρα, έως ότου επανέλθει η διάθεσή σας για ζωή. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία εδώ είναι νόμιμη, προσελκύοντας το αντίστοιχο είδος τουρισμού.



Top 3

Σύμφωνα με την ECA International η Ελβετία είναι μία από τις πιο ακριβές χώρες για να ζει κανείς. Ή και να μην ζει, βάση του προηγούμενου δεδομένου.

katerina_pournaropoulou_2_edited.jpg

Hi, thanks for stopping by!

 

Καλώς ήρθατε στο blog mylifeinswitzerland.com!

Να προσφέρω φοντανάκι;

 

Είμαι η Κατερίνα, ένα πρόσωπο με πολλούς ρόλους: μαμά, σύζυγος και επαγγελματίας.

Μετά από μία δεκαετία στον χώρο της επικοινωνίας, του marketing, της διοργάνωσης business events και στρατηγικών CSR ( Citizenship - Corporate Social Responsiblity) - ΕΚΕ (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) στην Ελλάδα, πλεόν απολαμβάνω τη ζωή ως full time mom και freelancing επικοινωνιολόγος στην Ελβετία!

Αγαπώ το γράψιμο, το διάβασμα και τα ταξίδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε το blog ''my life in Switzerland'' καθώς είναι ένα εγχείρημα να απαντήσω στο πολύ συχνό ερώτημα, ''Ωραία δεν είναι η ζωή στην Ελβετία Κατερίνα;''

 

Ευχαριστώ που διαβάζετε το ''my life in Switzerland''! 

Περιμένω τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας για διάλογο και έμπνευση για νέες αναρτήσεις!

bottom of page