top of page

Περί spielgruppe, kita, krippe και άλλων προσχολικών δαιμονίων...

Η Ελβετία είναι μια υπέροχη χώρα, με καθαρούς δρόμους, σημαντικές υποδομές, ΜΜΜ τα οποία έρχονται πάντα στην ώρα τους κυριολεκτικά ‘’βρέξει – χιονίσει’’ . Ένα αδύναμό της σημείο όμως

είναι η παροχή επιλογών στην φροντίδα των νηπίων και στην εξισορρόπηση της εργασίας και της οικογένειας. Ένας λοιπόν από τους γρίφους που κάλεσα να λύσω το διάστημα που βρίσκομαι στην Ελβετία είναι το μυστήριο της προσχολικής εκπαίδευσης. Ψάχνοντας, ρωτώντας και μαθαίνοντας βρήκα τις εξής επιλογές:


Spielgruppe

Ηλικίες: από 2 ετών

Συχνότητα: 2 με 3 φορές την εβδομάδα

Διάρκεια: μισές μέρες ή 2-3 ώρες.

Σε κάποια spielgruppe οι εργασίες είναι όμοιες με του νηπιαγωγείου, σε άλλα είναι ελεύθερο παιχνίδι μεταξύ των παιδιών. Στόχος είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών και να μπορούν μέσω του παιχνιδιού να μάθουν να συμπεριφέρονται σε μια ομάδα. Ο γονέας, του οποίου η παρουσία είναι υποχρεωτική ή/και όχι φροντίζει, το παιδί να έχει το κολατσιό και τα ρούχα μαζί του.

Πλεονεκτήματα: τα παιδιά που έχουν πάει σε Spielgruppe εντάσσονται πολύ πιο ομαλά και χωρίς προβλήματα στο νηπιαγωγείο, ενώ παράλληλα έχουν εισαχθεί ομαλά στην γλώσσα του καντονιού. Το κόστος είναι οικονομικότερο από τα kitta.

Μειονεκτήματα: Υποχρεωτική παρουσία γονέα, μειωμένος χρόνος παραμονής.

Κόστος: από CHF 5 έως CHF25


Tagesmutter

Αυτές είναι συχνά μητέρες μεγαλύτερων παιδιών που εντάσσουν τα καθήκοντα φροντίδας παιδιών στη ρουτίνα τους.

Ηλικίες: από 6 μηνών έως 14 ετών

Συχνότητα: Διαθεσιμότητα συνήθως καθημερινές

Διάρκεια: Πρωινά/ απογεύματα, μισές ή ολόκληρες ημέρες

Πλεονεκτήματα: Περιβάλλον οικογενειακής ζεστασιάς, μειωμένος αριθμός παιδιών. Το κόστος είναι οικονομικότερο από τα kitta.

Μειονεκτήματα: Οι Tagesmutter βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο σπίτι τους, ως εκ τούτου τυχόν παρατήρηση ή ανατροφοδότηση για θέματα φύλαξης (πχ. εάν υπάρχει τηλεόραση ανοιχτή ή όχι καθόλη τη διάρκεια της φύλαξης) φαγητού/τρόπος μαγειρέματος ή θέματα καθαριότητας λαμβάνονται προσωπικά και χρειάζεται ιδιαίτερο τρόπο διαχείρισης.

Κόστος: από CHF5 έως CHF12 ανά ώρα


Kita - Kinderkrippe

Τα «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Μικρών Παιδιών», τα λεγόμενα «Kitas», παρέχουν πλήρη ή μερική ημερήσια φροντίδα για παιδιά από την ηλικία των τριών μηνών μέχρι να τελειώσουν την προσχολική ηλικία.

Ηλικίες: από 3μηνων ως 4-5χρονων

Συχνότητα: Κάποια Kita ορίζουν ως minimum 2 ή 3 μέρες συμμετοχής

Διάρκεια: μισή ημέρα ή ολόκληρη ημέρα

Πλεονεκτήματα: Αναλαμβάνουν τον ρόλο του φροντιστή (σίτιση, καθαριότητα, βόλτες)

Μειονεκτήματα: Παθητικότητα στην δημιουργία απασχόλησης. Προωθούν κάποια παιχνίδια βάσει ικανοτήτων και γνώσεων αλλά δεν δίνουν βάση σε ομαδικά παιχνίδια. Υψηλό κόστος:

Κόστος: από CHF60 έως CHF150 ανά μέρα




Ας ερχόσουν για λίγο… μοναχά για ένα βράδυ…

Ο ύμνος των γονέων, των οποίων οι δικοί τους γονείς μένουν μακριά, και όλους τους ενώνει! Συγκριτικά με πολλές ελβετικές οικογένειες, οι εκπατρισμένοι δεν έχουν παππούδες και γιαγιάδες ‘’έσω έτοιμους’’ οι οποίοι να μπορούν να παρέμβουν σε περίπτωση ανάγκης. Ούτε δίκτυο φίλων στους οποίους να μπορούν να εμπιστευτούν τα παιδιά τους. Αλλά ακόμη και εάν έχουν, προσπαθούν όλοι να επιπλεύσουν στο τσουνάμι των αρμοδιοτήτων της γονεϊκότητας και του επαγγελματισμού.


Εδώ - ελβετικό - νηπιαγωγείο

Το υψηλό κόστος φροντίδας των παιδιών, το οποίο μπορεί να αγγίξει και τα CHF5.000 ή CHF6,000 το μήνα καθώς και το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευέλικτό, είναι συχνός πονοκέφαλος στους εργαζόμενους γονείς, ιδίως σε όσους δεν έχουν κάποια εναλλακτική. Πολλές φορές κρίνεται ασύμφορη η εργασία του ενός γονέα καθώς τα δίδακτρα της φύλαξης του σχολείου μπορούν να ξεπεράσουν τον έναν μισθό.


Ως μία ευλογία και κατάρα να μου έρχονται στο διάβα μου αυτά που εύχομαι και αυτά που φοβάμαι, η επιθυμία που εξέφρασα τότε, είναι κάτι που βιώνουν αρκετές οικογένειες στην Ελβετία.

Καλό (;) Μεσημεράκι

Όταν ο παππούς μου στο διάλειμμά του από το Υπουργείο Υγείας, ως ελεγκτής ιατρός, πήγαινε στο σπίτι και έτρωγαν μαζί με την γιαγιά μου, σκεφτόμουν, «Τι ωραία! Μακάρι να το ζούσαμε και εμείς αυτό». Ως μία ευλογία και κατάρα να μου έρχονται στο διάβα μου αυτά που εύχομαι και αυτά που φοβάμαι, η επιθυμία που εξέφρασα τότε, είναι κάτι που βιώνουν αρκετές οικογένειες στην Ελβετία. Το εργασιακό -μα και σχολικό- διάλλειμα 12-1 είναι κατά γενική ομολογία απαράβατο (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Στο διάστημα αυτό τα παιδιά επιστρέφουν από το σχολείο, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι τουλάχιστον ένας φροντιστής βρίσκεται σπίτι. Και σωστά μαντέψατε, ο ρόλος αυτός συνήθως πέφτει στην γυναίκα, μανούλα, μαμά.

Commentaires


katerina_pournaropoulou_2_edited.jpg

Hi, thanks for stopping by!

 

Καλώς ήρθατε στο blog mylifeinswitzerland.com!

Να προσφέρω φοντανάκι;

 

Είμαι η Κατερίνα, ένα πρόσωπο με πολλούς ρόλους: μαμά, σύζυγος και επαγγελματίας.

Μετά από μία δεκαετία στον χώρο της επικοινωνίας, του marketing, της διοργάνωσης business events και στρατηγικών CSR ( Citizenship - Corporate Social Responsiblity) - ΕΚΕ (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) στην Ελλάδα, πλεόν απολαμβάνω τη ζωή ως full time mom και freelancing επικοινωνιολόγος στην Ελβετία!

Αγαπώ το γράψιμο, το διάβασμα και τα ταξίδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε το blog ''my life in Switzerland'' καθώς είναι ένα εγχείρημα να απαντήσω στο πολύ συχνό ερώτημα, ''Ωραία δεν είναι η ζωή στην Ελβετία Κατερίνα;''

 

Ευχαριστώ που διαβάζετε το ''my life in Switzerland''! 

Περιμένω τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας για διάλογο και έμπνευση για νέες αναρτήσεις!

bottom of page