top of page

Γιορτινό τραπέζι: η ιδέα που θα σας λύσει τα χέρια

Raclette: η φανταστική ιδέα για να υποδεχθείς τους φίλους σου και την οικογένειά σου αξιοπρεπώς στο γιορτινό (ή μη) τραπέζι, αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο στην μαγειρική και περισσότερο στα πρόσωπα που αγαπάς.

Είτε γιατί δουλεύεις πολλές ώρες και η προοπτική να είσαι πάνω από κατσαρόλες, φούρνους και τηγάνια δεν σε ιντριγκάρει, είτε γιατί σου αρρώστησε ο επαγγελματίας μάγειρας, είτε είσαι με την κοιλιά στο στόμα (καλή ώρα) και δεν ''ψήνεσαι'' να γεννήσεις μπροστά στην κουζίνα, η λύση του raclette βρίσκεται εδώ για σένα.


Είτε γιατί δουλεύεις πολλές ώρες και η προοπτική να είσαι πάνω από κατσαρόλες δεν σε ιντριγκάρει, είτε γιατί σου αρρώστησε ο επαγγελματίας μάγειρας, είτε είσαι με την κοιλιά στο στόμα (καλή ώρα) και δεν ''ψήνεσαι'' να γεννήσεις μπροστά στην κουζίνα, η λύση του raclette βρίσκεται εδώ για σένα.

Καταρχάς να ξεκινήσουμε τις συστάσεις. Παιδιά το ρακλετ, ρακλέτ τα παιδιά. Το ρακλέτ ή raclette είναι ένα κλασικό ελβετικό πιάτο, το οποίο ξεκίνησε από την πρακτική των Ελβετών βοσκών να καταναλώνουν το ομώνυμο τυρί ξύνοντας το με ένα κομμάτι ψωμί αφού πρώτα το ζεστάνουν. Το ίδιο το όνομα του τυριού άλλωστε προέρχεται από το γαλλικό racler που σημαίνει ξύνω.

Το raclette λοιπόν μπορεί να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό κέντρο συγκέντρωσης φίλων και συγγενών γύρω από το τραπέζι, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι μια γκριλιέρα (το πάνω μέρος) με τηγανάκια (το κάτω μέρος). Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να είστε κοντά σε παροχή ρεύματος ή να έχετε μια μικρή μπαλαντέζα ώστε να τοποθετηθεί στο κέντρο του τραπεζιού.


Το φανταστικό με το raclette είναι ότι ο οικοδεσπότης φροντίζει να έχει ένα art de la table και τις πρώτες ύλες έτοιμα. Ο κάθε συνδαιτημόνας παίρνει μόνος του το κομμάτι που του έχει κάνει κλικ από το πλατώ (έχει υπάρξει ένα φλερτ τελοσπάντων με σκοπό τρυφερή γνωριμία) και το ψήνει όσο θέλει, βάζοντας ότι καρύκευμα θέλει. Οπότε οι οικοδεσπότες είναι πιο ξεκούραστοι, πιο χαλαροί και πιο χαρούμενοι και η οικογένεια και οι φίλοι επίσης καθώς ο καθένας τρώει ό,τι τον ευχαριστεί!

Από πλευράς προετοιμασίας μπορείτε να έχετε έτοιμα αγορασμένα φιλετάκια κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, μικρά σουβλάκια, λουκάνικα). Επίσης αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί το τυρί raclette κομμένο σε φέτες (αν θέλετε μπορείτε να πάρετε τυρί που λιώνει και να το κόψετε εσείς). Εάν είστε vegan και σας έπιασε αηδία με τις προαναφερόμενες προτάσεις μπορείτε να έχετε μανιτάρια πλευρώτους, και λαχανικά κομμένα σε φέτες.



Το φανταστικό με το raclette είναι ότι ο οικοδεσπότης φροντίζει να έχει ένα art de la table και τις πρώτες ύλες έτοιμα. Ο κάθε συνδαιτημόνας παίρνει μόνος του το κομμάτι που του έχει κάνει κλικ από το πλατώ (έχει υπάρξει ένα φλερτ τελοσπάντων με σκοπό τρυφερή γνωριμία) και το ψήνει όσο θέλει, βάζοντας ότι καρύκευμα θέλει. Έτσι γλιτώνετε και τη γκρίνια ''α, εγώ την μπριζόλα την τρώω με το αίμα και μου το έκαψες'' (τι τα καλέσαμε τα βαμπίρ ήθελα να 'ξερα)'' ή ''καλέ αυτό βελάζει ακόμα να ψηθεί λίγο ακόμα'' (οι αναστενάρηδες ξέρω ότι τα πατάνε τα κάρβουνα, δεν τα τρώνε). Οπότε στο διαταύτα, οι οικοδεσπότες είναι πιο ξεκούραστοι, πιο χαλαροί και πιο χαρούμενοι και η οικογένεια και οι φίλοι επίσης καθώς ο καθένας τρώει ό,τι τον ευχαριστεί!


Πώς τρώγεται το raclette;

Πριν πέσουμε πάνω του σαν τα Ορκ και τα Ούρουκ Χάι Καθόμαστε γύρω από το τραπέζι και στη μέση είναι η raclette γκριλιέρα. Τα πλατώ βρίσκονται επάνω στο τραπέζι και σε κάθε ομοτράπεζο συνήθως αντιστοιχεί ένα τηγανάκι. Παίρνετε ένα τυρί και το βάζετε στο τηγανάκι να λιώσει. Κατόπιν παίρνετε ψωμί ή κρέας ή λαχανικά και τα εβάζετε στο επάνω μέρος του γκριλ μέχρι να ψηθούν. ΠΡΟΣΟΧΗ: άλλο πηρούνι / σκεύος χρησιμοποιούμε για τα ωμά κρέατα και άλλα για τα ψημένα / μαγειρεμένα. Αυτό σημαίνει ότι με άλλο πηρούνι αφήνουμε το ωμό κρέας στο γκριλ και με άλλο το τρώμε. Μη μου πάθετε και καμιά σαλμονέλα χρονιάρες μέρες, κρίμα θα’ναι.


Γενικά δεν υπάρχει όριο στους συνδυασμούς των τυριών που μπορείτε να δοκιμάσετε. Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε και μίξη διαφορετικών τυριών σε ένα τηγανάκι για να δοκιμάσετε μια νέα γεύση!

Ιδέες για εναλλακτικά τυριά raclette

Και ναι οκ, θα μου πείτε και εσύ φιλενάδα είσαι κιαπάνου και σου είναι εύκολα τα ρακλετοτυρια. Εμείς οι υπόλοιποι τι άλλες εναλλακτικές έχουμε;

Λύσεις υπάρχουν:

  • Μοτσαρέλα (είναι μαλακή και λιώνει πολύ εύκολα)

  • Κασέρι

  • Γκούντα (ιδιαίτερα δημοφιλές στα παιδιά)

  • Brie

  • Gorgonzola (ή οποιοδήποτε άλλο μπλε τυρί)

  • Φέτα


Γενικά δεν υπάρχει όριο στους συνδυασμούς των τυριών που μπορείτε να δοκιμάσετε. Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε και μίξη διαφορετικών τυριών σε ένα τηγανάκι για να δοκιμάσετε μια νέα γεύση!


Ιδέες για λαχανικά:

  • Ντομάτες

  • Τοματίνια

  • Πιπεριές

  • Μανιτάρια

  • Καλαμπόκι

  • Μελιτζάνες

  • Κουνουπίδι

  • Κρεμμύδια

  • Ελιές

  • Μπρόκολο

  • Πατάτες (περίπου 150 gr (6 oz) ανά άτομο

  • Γλυκοπατάτες

  • Κολοκυθάκια

  • Αβοκάντο


Tip: Μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε τις προτάσεις σας με σως (μουστάρδα, μαγιονέζα, barbeque sauce) για ένα γευστικό αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες.

Τι ποσότητα να υπολογίσω ανά άτομο;

Εδώ τα πάντα είναι σχετικά και εσείς ξέρετε καλύτερα τις ποσότητες που καταναλώνετε εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας. Μια πρόβλεψη ανά άτομο θα ήταν η εξής:

  • 150-200 γρ κρέατος

  • 200-250 γρ τυριού

  • 150 γρ πατάτες


Tip: Μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε τις προτάσεις σας με σως (μουστάρδα, μαγιονέζα, barbeque sauce) για ένα γευστικό αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες.


Τέλος για να ικανοποιηθούν και οι λιχούδηδες της παρέας, οι οποίοι περιμένουν το γλυκό πιο πολύ από το κυρίως πιάτο (πολύ φίλοι μου εσείς είστε να ξέρετε) μπορείτε να έχετε έτοιμα φρούτα κομμένα (φράουλες, μήλα, μπανάνες) μαζί με κομματάκια σοκολάτας ή μέλι ως συνοδευτικά μαζί με κανέλα. Στο τηγανάκι (αφού καθαριστεί από τα τυράκια και τα υπόλοιπα καλούδια) μπορείτε να λιώσετε φρούτα μαζί με σοκολάτα.


Καλή σας όρεξη!


Πηγές (για τους διαβαστερούς και φαγανιάρηδες):






katerina_pournaropoulou_2_edited.jpg

Hi, thanks for stopping by!

 

Καλώς ήρθατε στο blog mylifeinswitzerland.com!

Να προσφέρω φοντανάκι;

 

Είμαι η Κατερίνα, ένα πρόσωπο με πολλούς ρόλους: μαμά, σύζυγος και επαγγελματίας.

Μετά από μία δεκαετία στον χώρο της επικοινωνίας, του marketing, της διοργάνωσης business events και στρατηγικών CSR ( Citizenship - Corporate Social Responsiblity) - ΕΚΕ (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) στην Ελλάδα, πλεόν απολαμβάνω τη ζωή ως full time mom και freelancing επικοινωνιολόγος στην Ελβετία!

Αγαπώ το γράψιμο, το διάβασμα και τα ταξίδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε το blog ''my life in Switzerland'' καθώς είναι ένα εγχείρημα να απαντήσω στο πολύ συχνό ερώτημα, ''Ωραία δεν είναι η ζωή στην Ελβετία Κατερίνα;''

 

Ευχαριστώ που διαβάζετε το ''my life in Switzerland''! 

Περιμένω τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας για διάλογο και έμπνευση για νέες αναρτήσεις!

bottom of page